True
Talentenjacht.TV - TV kijken via internet, de beste Talentenjacht tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Bid, bedank, bewonder - Alle afleveringen
Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 36

Wat doet het met je als je omgeven bent door mensen die de wereld anders ervaren dan jij? Voor doven is dit vaak dagelijkse realiteit, ook in de kerk. Je krijgt een samenvatting van de preek, die je na tien minuten hebt gelezen, maar je zit vervolgens nog twintig minuten te wachten op de dominee die zijn verhaal afmaakt. Vandaag ontmoet Marleen Stelling Henk en Leanne, twee gelovigen die ook doof zijn. Hoe ervaren ze God? Hoe is het om in een horende wereld doof en christen te zijn? En ze ontmoet Martin Visser, die als gebarendominee een brug wil slaan tussen de wereld van horenden en de wereld van dove christenen.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 35

Lekker eten, cadeautjes, bonussen, de maand december is een maand van welvaart, maar voor meer dan een half miljoen Nederlanders geldt dat niet. Zij weten vaak al niet of ze de dag met genoeg eten zullen doorkomen. Dat geeft veel stress. Dromen en kansen raken uit het zicht als je letterlijk moet overleven. Giovanca gaat langs bij de mensen van buurt-en-kerkhuis Shalom in Den Haag, die deze dromen weer binnen bereik willen brengen. Hoe zie je de mens achter de armoede? Hoe kun je weer tot bloei komen, als geldstress en schulden zwaar op je drukken?



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 34

Jurjen ten Brinke ontmoet Janneke Plantinga, directeur van het Evangelisch Werkverband: de vernieuwingsbeweging van de PKN in Nederland. Als kind leerde Janneke de standaardgebeden. Ze vroeg van alles en verwachtte dat God dat dan wel zou doen maar dat is eigenlijk gek voor een relatie. Ze ging meer en meer naar God luisteren. Ze ging bijhouden of gebeden verhoord werden of niet. Vanaf dat moment ging er bij haar iets open. God is een sprekende God. Ze ging boeken lezen over hoe het verstaan van Gods stem werkt. Het heeft haar verlangend gemaakt naar datgene wat God wil. Inmiddels heeft ze er het boek 'God spreekt tegen jou' over geschreven.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 33

Gedachteniszondag, een dag waarop we in de protestantse kerken stilstaan bij wie overleden zijn. Dominee Rolinka Klein Kranenburg van de Amersfoortse Veenkerk noemt het een ode aan de doden. Voor haar werd deze dag een jaar geleden ineens heel persoonlijk door het plotselinge overlijden van haar vader, haar grote voorbeeld. Wat gebeurt er als de dood heel dichtbij komt? En wat ontdekte zij in het afgelopen jaar over rouwen om een dierbare?



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 32

Voor het 45e Infanteriebataljon op de Johannes Postkazerne in Havelte is werken onder grote druk soms dagelijkse kost. Deze militairen worden getraind om in de meest gewelddadige en gevaarlijke situaties te werken. Oefeningen en uitzendingen waarbij ze weken tot maanden van huis zijn, zijn hen niet vreemd. Dat vergt veel, zeker als er ook nog spanningen of problemen zijn, op werk of thuis. Daarom is dominee en geestelijk verzorger Deborah van den Bosch altijd in de buurt te vinden. Voor grote levensvragen of een bezwaard gemoed kunnen militairen bij haar terecht.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 31

Jurjen is op bezoek bij KenHem in Ede. René Visser is degene die als eerste een droom had voor deze plek. De kerk waar hij als kind kwam, ervoer hij als kil en grijs. Op zijn 21e leest hij in de Bijbel totaal andere dingen over de kerk. De kerk zou een familie moeten zijn, een plek waar 24 uur per dag en 7 dagen per week discipelschap en onderlinge relaties centraal staan. Dit vormde de basis voor KenHem in Ede, een 'kerk' die volledig in de wijk verankerd is. Charlotte van Voskuilen heeft er de vruchten van geplukt. Ze kwam door KenHem tot geloof en is speciaal naar deze wijk verhuisd. Een plek als deze gunt ze iedereen.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 30

Naast de Dankdag voor Gewas en Arbeid bestaat er ook de Dankdag voor Visserij. Een betekenisvolle dag op Urk, waar een groot deel van de gemeenschap uit vissers bestaat, al wordt dat aantal steeds minder en worden kotters noodgedwongen verkocht. Ondanks deze grote tegenslagen ervaren Urkers dankbaarheid en houden ze de dankdag in ere. Hoe ze dat doen, vertellen ze aan Marleen, die een dag meeloopt op Urk.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 29

Voorheen was Leon Bal predikant en brandweerman, maar tegenwoordig is hij geestelijk verzorger bij de brandweer in Utrecht. Een unieke rol binnen de brandweer, die een groot verschil maakt voor collega's om hem heen. Welk verschil dat precies is, legt Leon uit aan Jurjen ten Brinke, die eerst aan den lijve ervaart wat het werk van een brandweerman eigenlijk inhoudt.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 28

Michazondag is de dag dat kerken stilstaan bij hoe zij handen en voeten geven aan de Bijbelse opdracht om te kijken naar de ander, ook buiten de kerk. Joëlle, Frans, Judith en Ingrid droomden van een kringloopwinkel met mooie spullen, waar mensen echt gezien worden. Die droom werd werkelijkheid, maar makkelijk is dat niet. Hoe creëer je een plek waar mensen tot hun recht en tot bloei komen? In ieder geval met prachtige juweeltjes en goede koffie.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 27

In het kleine dorp Tietjerk in Friesland ligt een bijzondere boerderij. Het christelijke familiebedrijf is niet alleen een plek voor wonen en dagbesteding, maar ook voor paardencoaching, een therapievorm waarbij de gevoelige paardenkudde van coach Egbertje laat zien wat er onbewust bij je speelt. Egbertje vertaalt hun gedrag vervolgens in praktische vragen. Daarbij maakt ze gebruik van haar intuïtie, in samenwerking met de Heilige Geest. Om te ervaren hoe dat precies in z'n werk gaat, doet Jurjen mee aan een persoonlijke sessie paardencoaching.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 26

Marleen Stelling spreekt rabbijn Marianne van Praag. Mariannes hele familie, behalve haar moeder en oma, kwam om in de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt hoe de eerste generatie hiermee omging en hoe elke generatie daarin een nieuwe stap zet. Ze kreeg de rijkdom van het Jodendom mee: behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden. Plus: het herstel van de wereld. Een voorbeeld daarvan is haar vriendschap met Thomas Vesterling, voorganger van de Deutsche Evangelische Kirche in Den Haag. Hij groeide op in Oost-Duitsland en weet wat het is om niet in vrijheid te leven. Ook aan zijn kant zet elke generatie een stap. Dat is geloven voor Thomas.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 26

Ad van Nieuwpoort nam Bastiaan Ragas vier jaar mee op een ontdekkingstocht door de Bijbel. Hun intensieve samenwerking leidde tot het schrijven van een boek en Bastiaan kwam met de succesvolle voorstelling In Gods Naam. In de Duinzichtkerk spreekt Giovanca hen over hun bijzondere vriendschap en hun gedeelde fascinatie voor de Bijbel.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 25

Duurzaam ondernemen is een belangrijke missie van Maria van der Heijden. Zo was ze tot voor kort directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa. Welke rol speelt het geloof in Maria's missie en leven? Ze praat erover met Jurjen ten Brinke.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 24

Giovanca ontmoet Tirtsa Liefting in Groningen. Tirtsa is pas moeder geworden en dominee van de Nieuwe Kerk. Kun je een kindje laten opgroeien in een wereld waar zoveel onrust is? Ja, vindt Tirtsa, er is namelijk altijd hoop. In Groningen blijkt geloof niet iets van zondag, maar van de hele week. Tirtsa leerde dat van Jan Waanders, die al 20 jaar te vinden is in 'Het Pand'. Je kunt er de hele week terecht om te sporten, te knutselen, te eten, een viering bij te wonen of mensen te ontmoeten. Razia is een alleenstaande moeder van zes kinderen en zat een aantal jaar geleden volledig aan de grond. 'Het Pand' heeft enorm veel voor haar betekend.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 23

Inmiddels is René de Reuver theoloog, predikant en scriba van de Protestantse Kerk Nederland, maar jaren geleden, in 1987, startte hij als predikant in het Groninger dorp Sebaldeburen. Deze plek staat niet alleen symbool als wieg voor zijn predikantschap, maar ook voor zijn vaderschap. Met René gaan we terug naar Sebaldeburen en blikken we samen met hem en andere bijzondere gasten terug op die persoonlijke en bepalende periode.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 22

Graceland Festival bestaat tien jaar en is de plek waar eigenzinnige kunst, ontroerende muziek en allerlei vormen van christelijke spiritualiteit bij elkaar komen. Een lang weekend wordt er gevierd, gezongen en gedanst. Waarom besloot directeur Gerda van Veen in 2014 dit festival te starten? En wat maakt dat bezoeker Annemiek Groeneweg ieder jaar weer terugkeert? Marleen Stelling gaat met hen in gesprek en ontmoet ondertussen de vrolijke bezoekers op het festivalterrein.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 21

Hans Klok maakte onlangs zijn terugkeer op het toneel van Carré met een spectaculaire, nieuwe show. Jurjen is bij hem te gast in zijn kantoor en loods in IJmuiden, waar hij zijn waanzinnige trucs bedenkt, voor een openhartig gesprek over bidden, bedanken en bewonderen.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 19

Als domineeszoon liep John Hofwijks al vroeg rond tussen de kerkbanken. Toch had hij niet verwacht zelf dominee te worden. Sinds een paar jaar is hij de voorganger van The Saturday Service in Amsterdam. Een kerk die, tegen de landelijke trend in, veel jongeren weet te trekken. Welk verhaal vertelt John dat zoveel mensen nieuwsgierig maakt naar het christelijke geloof?



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 18

Voor veel mensen is Moederdag een vrolijke dag, maar lang niet voor iedereen. Zo heeft Moederdag voor José Kraaijeveld een dubbele lading. José viert deze dag graag met familie, maar mist de viering met een eigen gezin. Dit grote verlangen werd een groot gemis. Uit zelfbehoud besloot José haar kinderwens los te laten. Nu inspireert en bemoedigt ze andere vrouwen die hetzelfde meemaken.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 17

Met zijn 88 jaar is Micha Gelber een van de weinige nog levenden die uit eerste hand over de concentratiekampen kunnen vertellen. Op Bevrijdingsdag gaat Marleen met Micha in gesprek over waarom het zo belangrijk blijft om juist nu zijn verhaal te vertellen.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 16

Hoe accepteer je jezelf zoals je bent? Die vraag loopt als een rode draad door het leven van non Nadia Kroon. Jarenlang zocht ze naar een plek om aanvaard te worden zoals ze is. In het klooster kwam ze thuis en vond ze een plek van ontmoeting en inspiratie, waar ze zichzelf kan zijn. Toch heeft het leven in een gemeenschap ook uitdagende kanten, vertelt ze aan Jurjen ten Brinke.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 15

Giovanca ontmoet Martijn van Leerdam, de dominee van de Pauluskerk in Rotterdam. Hij vertelt dat hij alleen al door zijn functie op bewondering kan rekenen, maar hij vindt het jammer dat we elkaar vaak bewonderen om de verkeerde dingen: geld, een bepaalde functie, een mooi huis, status. Voor Martijn zit het daar totaal niet in. Hij heeft bewondering voor de bezoekers van de Pauluskerk, mensen die vanaf de grond hun leven proberen op te bouwen. Zij knokken, verliezen en staan daarna weer op.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 14

Jurjen ontmoet Henk Westerveld. Henk verloor in 1999 in één klap twee kinderen, zijn zwager en neef. In Spanje botste een vrachtwagen frontaal op hen, toen die op de verkeerde weghelft belandde. De jaren erna probeerde Henk zich een weg te banen door het immense gemis, het verdriet en de woede. Op een gegeven moment vond hij een tweede spoor, een tweede verhaal. Het is allemaal samengekomen in zijn boek De troost van het kleine goede. Over voorbijgangers die niet voorbijgingen, mensen die deden wat ze konden, hun plek innamen. Het heeft Henk gedragen. In het kleine goede wordt God zichtbaar.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 13

Giovanca ontmoet Moniek Venhuizen. Moniek heeft het syndroom van Eisenmenger. Kortweg komt het neer op veel te weinig zuurstof in je bloed. Haar ouders kregen destijds te horen dat ze waarschijnlijk niet volwassen zou worden. Inmiddels leeft ze al 26 jaar in genadetijd en is het ook voor haar artsen heel bijzonder dat ze nog leeft en dat ze zelfs nog veel kan voor iemand met deze aandoening. Haar leven is gedragen door gebed. Ze begon de website chronischgeliefd.nl, waar ze over psychologische en theologische onderwerpen schrijft. Ondanks haar ziekte vindt ze haar leven prachtig, aan de hand van haar grote God.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 12

Als boerenzoon opgroeien, het melkveebedrijf van je vader overnemen en na vele jaren durven toegeven dat dit leven niet gelukkig maakt. Sterker nog, het maakte Jan den Boer zwaar depressief. Hij vond zijn eigen weg en is nu pastoraal agrarisch coach.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 11

Rick Brink werd in 2019 uitgeroepen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken. Dat is niet zo gek, want omzien naar elkaar staat voor hem hoog in het vaandel. Rick leeft naar wat er in de Bijbel staat en Giovanca gaat met hem in gesprek over de bijzondere band met zijn ouders.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 10

Marleen ontmoet beeldend kunstenaar Davitha van de Kuilen. Davitha kampte lang met kinderloosheid. Ze ontdekte dat je dingen die niet lukken of tegenzitten het beste maar kunt accepteren voor wat ze zijn. Haar kinderloosheid bracht haar bij essentiële vragen als: waartoe ben ik op aarde en durf ik het echt los te laten? Wezenlijk voor haar was dat Gods weg bovenaan stond. Op het moment dat zij haar kinderwens en de mogelijke uitkomst dat het haar nooit gegeven zou worden werkelijk aan God overgaf, raakte ze zwanger en werd ze moeder van een prachtige zoon.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 9

Bram Maarleveld verhuisde als vrijgezel uit zijn ouderlijk huis naar de pastorie aan de rand van Numansdorp. Hij vertelt aan Jurjen hoe hij daar zijn weg vindt.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 8

Ieder mens wil geliefd, gehoord en gezien worden en daarom schiet Astrid Feddes dak- en thuisloze jongeren te hulp. Ze legt uit aan Marleen hoe ze daarbij wordt geïnspireerd door de Bijbel.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 7

'Ik ga slapen, ik ben moe, ik sluit beide oogjes toe. Heer houdt ook deze nacht, over mij getrouw de wacht', bad Jan Slagter als kleine jongen voor het slapengaan. Hoe kijkt Jan terug op zijn jeugd en hoe ziet zijn zondagmorgen er eigenlijk uit? Jurjen zoekt het uit.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 6

René van Kooten won Musical Awards voor zijn hoofdrollen in Evita en Les Misérables, was Jezus in The Passion en pakt in 2024 de hoofdrol in de musical Shrek. Hij is een gevierd musicalartiest, maar in zijn persoonlijk leven kende René heel wat stormen. Daarover praat hij met Marleen Stelling.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 5

Giovanca gaat in gesprek met tv-maker en journalist Rianne van Kuil. Rianne heeft in haar leven de nodige trauma's meegemaakt, waaronder seksueel misbruik. Ook groeide ze op in een onveilige gezinssituatie. De gevolgen van deze traumatische ervaringen waren zeer impactvol in haar jongvolwassen leven, maar ze is haar eigen reis aangegaan, op weg naar bevrijding van trauma's en pijn om uiteindelijk veel dichter te komen bij wie ze werkelijk is. De lessen die ze tijdens de ontdekkingstocht van haar leven leerde, deelt ze nu in haar boek Ontdek je Heilige Graal, in de hoop dat de lezer diezelfde bevrijding mag gaan ervaren.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 4

Jurjen ontmoet Margreet de Vries. Margreet is arts-psychiater, relatie- en gezinstherapeut en theoloog. Ze heeft onder andere gewerkt als kinder- en jeugdpsychiater en heeft haar eigen praktijk. Daarnaast gaat ze geregeld voor in kerkdiensten van de PKN. Ze schreef een aantal boeken over de relatie tussen geloof en gezondheid, maar ook over de 'algoritmesamenleving' en wat dat voor gevolgen heeft voor psychische hulpverlening: het verloren gaan van de naastenliefde. Margreet kreeg privé klappen door verlieservaringen en ziekte.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 3

Gerrie Kersbulck-Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg is kapster en vindt het belangrijk om mensen die het moeilijk hebben zich mooi te laten voelen. Dat doet zij niet alleen voor haar eigen klanten; in de 'Week van gebed voor eenheid' zorgt ze voor verbinding in het hele dorp. Giovanca spreekt met haar hierover.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 2

Martijn Horsman was het beu. Het werken in de kerk en de bijbehorende hoge verwachtingen gaven hem een voortdurende druk. Toen hij zijn werk als voorganger losliet, voelde hij zich bevrijd. Op zijn 46e, na jaren van alles en nog wat geprobeerd te hebben, kwam hij erachter wie hij echt was en kon hij niet anders dan terugkeren. Toch blijft de strijd bestaan, tussen bidden en aanvaarden.



Bid, bedank, bewonder
Bid, bedank, bewonder: Afl. 1

In 2020 startte de realityserie Urk! en maakten we kennis met de meest markante inwoner van het vissersdorp: Teun Kapitein, ofwel Teun Föhn. De agenda van deze kapper, stylist en tv-persoonlijkheid is goed gevuld, maar Teun heeft ook graag aandacht voor de mensen om hem heen. Met Marleen deelt hij wat belangrijk is in zijn leven.